مهارت های برتر مدیر پروژه- بخش دوم
در مقاله پیشین به معرفی اجمالی30 مهارت مدیریت پروژه که هر مدیر پروژه باید داشته باشد پرداختیم.
در مشاوره مدیریت پروژه، مهارت های فوق به دو بخش نرم و سخت که هر مدیر پروژه باید داشته باشد تقسیم کردیم. گفتیم که اگر مایلید در این شغل حرفه ای باشید، مطمئنا بیش از 30 مهارت مدیریت پروژه وجود دارد که باید یاد بگیرید.
در این مقاله به 6 مورد از 15 مهارت سخت که توانمندی های فنی مدیریت پروژه هستند می پردازیم.
یک مدیر پروژه باید در مورد رویکردهای مختلف مدیریت پروژه آگاهی و دانش کافی داشته باشد. این بدان معنا نیست که باید در همه آنها متخصص باشد. در اینجا برخی از متداول ترین متدولوژی های مدیریت پروژه آورده شده است که به تفضیل هر یک از آنها را در مقالات قبلی شرح دادهایم.
داشتن دانش استفاده از سامانه ها و نرم افزارهای مدیریت پروژه، یک مهارت فنی ضروری برای مدیران پروژه در دنیای امروز حساب می شود. امروزه سامانه ها و نرم افزارهای مدیریت و کنترل پروژه بسیاری در بازار موجود است که شما میتوانید بر حسب نیاز و ویژگی های پروژه آن ها را انتخاب و استفاده نمایید.
برنامه ریزی پروژه یک مهارت ضروری مدیریت پروژه است، زیرا شامل پایه و اساس چرخه مدیریت پروژه است که شامل برنامه زمان بندی پروژه، منابع و هزینه ها میشود. مرحله برنامه ریزی هر پروژه، پایه و اساس ارکان های مختلف پروژه و همچنین موفقیت یا شکست پروژه است.
فرآیند برنامه ریزی پروژه بخش مهمی از تدوین برنامه پروژه است که در مشاوره مدیریت پروژه به آن تأکید میشود. برنامه زمان بندی پروژه، فعالیت ها، تیم ها و زمان تکمیل پروژه را سازماندهی میکند. وقتی به مهارتهای مدیریت پروژه فکر میکنید، احتمالا به زمان بندی پروژه، رویدادهای کلیدی (مایلستون ها) و موارد قابل تحویل می اندیشید، اما زمان بندی پروژه فراتر از این موارد بوده و شامل مدیریت منابع و مدیریت ریسک نیز میشود.
ابزارهای زیادی وجود دارند که به این فرآیند کمک میکنند، از جمله نمودار گانت که نمایی از فعالیت های اجرایی، مدت زمان اجرایی هر یک از آنها، وابستگی و تقدم و تاخر بین فعالیت ها را ارائه میدهد.
محدوده پروژه مستند سازی اهداف پروژه، اقلام قابل تحویل، وظایف، هزینه ها و رویدادهای کلیدی پروژه است. هدف از محدوده پروژه تعیین مرزهای پروژه، تعیین نقش ها و مسئولیت های تیم پروژه و تعیین رویه هایی است که برای اجرا، ارزیابی و تایید کار پروژه به کار می رود. در مشاوره ایزو 21500 مشابه با سایر راهنماها و استانداردها، مدیریت محدوده پروژه از پایه ای ترین مباحث مدیریت پروژه است.
پیشبینی پروژه فرآیند تلاش برای کشف نتایج بالقوه در یک پروژه است. هدف از پیش بینی پروژه کاهش ریسک بوده که به نوبه خود احتمال موفقیت را افزایش میدهد. این فرآیند به مدیران پروژه اجازه میدهد تا نقاطی از پروژه را که از زمان بندی، هزینه و منابع فراتر می رود را تشخیص داده و درباره آنها تصمیم گیری کنند.
در مقاله بعدی به موارد باقیمانده از مهارت های سخت یک مدیر پروژه خواهیم پرداخت.