ایزو TS خودروسازی به عنوان مهمترین استاندارد مرجع برای مدیریت کیفیت در صنعت خودروسازی شناخته می شود. این استاندارد شامل برخی از مهمترین ابزارهای مهندسی کیفیت نیز می باشد. در این سلسله مقالات قصد داریم مهمترین ابزارهای مهندسی کیفیت را که در استقرار ایزو TS نقش عمده دارند، معرفی نمائیم. در این مقاله ابزار طرح ریزی پیشاپیش کیفیت محصول، APQP را معرفی می کنیم.
APQP که مخفف ADVANCE PRODUCT QUALITY PLANING یا همان طرح ریزی پیشاپیش کیفیت محصول است، یکی از مهمترین ابزارهای استقرار ایزو TS در سازمان ها است.
APQP روشی نظام مند است که از پیش از فرایند تولید یعنی دریافت الزامات محصول از مشتری تا زمان تولید محصول در راستای افزایش رضایتمندی مشتری کاربرد دارد. به همین منظور در ایزو TS که اساس کار آن پذیرش الزامات مشتری است کاربرد فراوانی دارد.
هدف از APQP آن است که ارتباطات را با تامین کنندگان با هدف برنامه ریزی کیفیت محصول و سیاست گذاری در این زمینه، تسهیل کند. همچنین با APQP در حین استقرار ایزو TS می توان اطمینان کسب کرد که گام های کیفی به درستی برداشته شده اند.
در صورت عدم بکارگیری APQ حین استقرار ایزو TS، مشکلاتی رخ می دهد از جمله عملکرد ناصحیح محصول پس از تولید، طولانی شدن مدت زمان عرضه محصول به بازار، افزایش هزینه های طرح و تولید و تاثیرات نامناسب کیفی محصول.
اجرای APQP در حین استقرار ایزو TS، به طور خلاصه در 5 فاز پیگیری می شود. این 5 فاز عبارتند از:
چندین اصطلاح در این زمینه در ایزو TS مطرح هستند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
در مقالات بعدی به تعریف این اصطلاحات خواهیم پرداخت.